דר' מיכל פגיס

משרד:
שעות קבלה:

ביוגרפיה

במחקריי אני משלבת בין פסיכולוגיה חברתית סוציולוגית (מיקרוסוציולוגיה) וסוציולוגיה של התרבות והדת. אני מסתמכת על שיטות מחקר איכותניות (תצפית משתתפת וראיונות עומק) כדי לחשוף את הדינמיקה החברתית שמבנה זהויות, אידיאולוגיות ופרקטיקות אשר עומדות בבסיס מבנים תרבותיים עכשוויים. הפרוייקטים המחקריים שלי מתמקדים בהבנייה של העצמי הפוסט תעשייתי במגוון רחב של זירות: תרגול מדיטציה מודרני, ליווי רוחני בבתי חולים, אימון (קואצ'ינג) לחיים ואימון אישי בארגונים.

מחקר

תחומי מחקר:

פסיכולוגיה חברתית של העצמי

אינטרקציה סימבולית

סוציולוגיה של הדת והתרבות

תאוריות חברתיות

פסיכולוגיה חברתית של אימון (קואצ'ינג)

קורות חיים

קורות חיים:

פרסומים

BOOKS

Pagis, Michal. (Under Contract). Reembodying the Self: Vipassana Meditation and the Microsociology of Experience. University of Chicago Press.

ARTICLES and CHAPTERS in BOOKS

Pagis, Michal. (Forthcoming) “Re-enchanting the End of Life.” In Current Perspectives on Death in Israel. Editted by Haim Hazan and Shai Lavie (In Hebrew).

Pagis, Michal (2015). "Integrating Positive Psychology into the Workplace: The Case of Life Coaching in Israel." In Outside of the Clinic edited by Jose Brunner and Galia Plotkin. Tel Aviv: Resling. (In Hebrew).

Pagis, Michal. (2015). “Evoking Equanimity: Silent Interaction Rituals in Vipassana Meditation Retreats.” Qualitative Sociology.

Pagis, Michal, (2015). “Can the Body Forget? The Deliberate Erosion of Embodied Memories.” In Forgetting edited by David Shulman and  Jerusalem:Magnes

Pagis, Michal and Galia Sabar. (2014). “Enhancing the Spirit of Entrepreneurship: African Labor Migrant Returning from Israel.” Migration Studies.

Pagis, Michal. (2013) “Religious Self-constitution: A Relational Perspective.” In Religion on the Edge, Edited by Peggy Levitt, Courtney Bender, David Shields and Wendy Cage. Oxford: Oxford University Press.

Pagis, Michal. (2010) “From Abstract Concepts to Experiential Knowledge: Embodying Enlightenment in a Meditation Center.” Qualitative Sociology 33 469-489

Pagis, Michal. (2010) “Producing Intersubjectivity in Silence: An Ethnography of Meditation Practices.” Ethnography 11: 309-328

Pagis, Michal. (2009) “Embodied Self-Reflexivity.” Social Psychology Quarterly 72: 265-283. (Reprint in shorter version: SPQ Snaps, September 2009).