דבר ראש המחלקה

הסוציולוגיה והאנתרופולוגיה הם תחומי ידע העוסקים בחברות ובתרבויות אנושיות, ולמידתם מקנה את יסודות החשיבה במדעי החברה. ממש כפי שלא ניתן להיות מהנדסים או מתכנתים ראויים בלי ללמוד מתמטיקה, כך קשה להצליח בניהול, מחקר חברתי, עיצוב מדיניות, ופעולה לשינוי חברתי בלי הבנה של הכוחות המעצבים ריבוד, אי-שוויון ויחסי כח בחברה. לימודי סוציולוגיה מקנים הבנה של מוסדות חברתיים כמו המשפחה, חינוך, בריאות וארגונים בירוקרטיים למינייהם; של זהויות חברתיות דרך הצלבה בין מגדר, דת ואתניות; של תרבות וסמלים, מחאה ומנהיגות, ועוד. השכלה סוציולוגית ואנתרופולוגית מעניקה מושגים וכלים לניתוח בוגר וביקורתי שאותם אפשר ליישם בכל תחום תעסוקתי: בארגונים עסקיים, ציבוריים, ובמגזר השלישי (עמותות).

לפי סקר בוגרים שערכנו, בעלי תואר ראשון ושני בסוציולוגיה ואנתרופולוגיה פיתחו קריירות שונות ומגוונות: בין הבוגרים שלנו ראשי מלכ"רים (בתחומים כמו שלום הילד, תכנון המשפחה, מלחמה בסרטן ועוד), חוקרים בחברות סקרים, רעיונאים (קופירייטרים), עובדי היי-טק, ומנהלי משאבי אנוש במגוון ארגונים. הממצאים מראים כי אף שהמחלקה לסוציולוגיה אינה בית-ספר מקצועי (בשונה מעבודה סוציאלית או חינוך), הידע שנרכש בה פותח פתח לקריירות מוצלחות ומגוונות.

אבל לא פחות חשוב – מחכים לכם לימודים מרתקים, רלוונטיים ועדכניים, עם מבחר רחב של קורסים וסמינרים בתחומים מרכזיים לחברה בת-זמננו - כולל הפסיפס הרבגוני של החברה הישראלית, מגדר, משפחה, הגירה, בריאות, דת, אתניות, ארגונים ותרבות ארגונית, אוכל, מיניות, קפיטליזם וצריכה, רגשות, אזרחות, כלכלה, שוק העבודה, תיאוריה, ועוד. לאחרונה נוספו לתוכנית הלימודים קורסים חדשים העוסקים בסוציולוגיה דיגיטלית ותרבות דיגיטלית המשקפים את המציאות המשתנה במאה ה-21. המחלקה מעניקה יחס מיוחד לתלמידים מצטיינים, ומעודדת אותם להמשיך לתארים מחקריים מתקדמים. הלימודים לתואר שני מתקיימים בשלוש מגמות: ארגונים, פסיכולוגיה חברתית, וחברה ותרבות. תחום הסוציולוגיה התרבותית זכה לתנופה מיוחדת במחלקה, ולאחרונה נפתח בה מרכז חדש לסוציולוגיה תרבותית, בשיתוף עם תכנית ללימודי פרשנות ותרבות (ראו מדור מרכזים ומכונים).

המחלקה לסוציולוגיה ולאנתרופולוגיה בבר-אילן היא מחלקה מובילה, והמרצים והמרצות בה הם אנשי מחקר בעלי שם בינלאומי ויוקרה רבה בתחומי מחקרם. לצד זאת, אנו משקיעים מאמץ רב בהוראה ובהנחיית סטודנטים, ומרצי המחלקה זוכים מדי שנה בפרסי הצטיינות בהוראה מטעם האוניברסיטה. הסטודנטים במחלקה משקפים את כל הקשת של החברה הישראלית: ילידי הארץ ועולים, דתיים וחילונים, יהודים וערבים. מי שמעוניין להעשיר את עצמו, לצמוח ולהתפתח במישור האישי והאינטלקטואלי ימצא אצלנו בית חם וסביבה אנושית חברית ונעימה.

פרופ' לריסה רמניק