מסלול מורחב

תיאור המסלול:

המחלקה לסוציולוגיה ולאנתרופולוגיה מציעה מסלול מורחב (חד חוגי) לתואר ראשון כחלק מתוכנית הלימודים האקדמית הקיימת לתואר BA במחלקה. במסלול המורחב מתאפשר לתלמידים המעוניינים בכך להעמיק את ידיעותיהם בתיאוריות הקלאסיות והמתקדמות של הסוציולוגיה והאנתרופולוגיה ובכך לבסס תשתית עיונית, מחקרית ומתודולוגית רחבה לאלה המעוניינים לעסוק בתחום ולהתקדם לתואר שני. המסלול המורחב יאפשר לתלמידי המחלקה לעמוד על הרלוונטיות הישירה של הדיסציפלינות  הסוציולוגית והאנתרופולוגית לסוגיות חברתיות בוערות, ויקנה כלים חשובים לכל אדם המתעתד לעסוק- או העוסק בפועל- בתפקידים המחייבים ראייה, ניתוח, חזון והובלה חברתיים. זאת, מאחר ולסוציולוגיה ולאנתרופולוגיה יש תרומות תאורטיות ויישומיות חשובות לניתוח החברה הישראלית והתהליכים המורכבים המתרחשים בה. המסלול המורחב יאפשר לתלמידים להכיר טוב יותר את תחומי המחקר הסוציולוגים והאנתרופולוגים העכשוויים, ואף להתמקד בתחום המתאים להם. כך יזדמן ללומדים לחשוף ולחקור חיבורים הקושרים בין האדם לחברה, במטרה להשיג הבנה מעמיקה ומקצועית של המציאות שבה אנו חיים.

ייחודיות המסלול:

במסגרת המסלול המורחב יעמיקו התלמידים בכלי החשיבה והניתוח שמספקות הסוציולוגיה והאנתרופולוגיה להבנת ההתנהגות האנושית והאופן בו אנשים וקבוצות מתמודדים עם העולם המשתנה סביבם. המחשבות, האהבות והזהות שלנו, נדמות לנו (ובצדק) כמאפיינות רק אותנו. הלימודים במסלול המורחב יאפשרו לנו לזהות בכל אלה את ההשתקפות של סדר חברתי. שאלות על הזהויות שלנו, האופנים שאנחנו מרגישים שייכים למגדר, עדה, מעמד או קבוצה דתית, השפה שבאמצעותה אנחנו מדברים על כל העניינים הללו או מתעלמים מהם, כל אלו מעוצבים על ידי החברה והתרבות. הקורסים והסמינרים במסלול מאפשרים לענות על סדרה של שאלות שמעסיקות את מדעי החברה והאדם, כגון מהן המשמעויות העומדות מאחורי תגיות חברתיות מוכרות כמו "גבריות, "זקנה", "מסורתיות", והאופן בו הן משתנות מהקשר חברתי אחד להקשר אחר? כיצד שינויים כלכליים כמו פתיחת שווקים וגמישות תעסוקתית משפיעים על יחסי אי שוויון בחברה? מה משמעותו של אי שוויון – איך הוא נוצר? מה משמר אותו מי מרוויח ומי מפסיד ממנו? כיצד נשים וגברים משלבים בין הדרישות הסותרות של עבודה ומשפחה? כיצד טכנולוגיות חדשות משנות את החיים החברתיים שלנו? באיזו שפה חברתית מדבר הגוף שלנו? האם יש לנו חופש בחירה, ומה בכל זאת מעצב את הבחירות של חיינו? נושאי הלימוד מגוונים והם כוללים ניתוח של החברה הישראלית, תרבות בחרות מסורתיות ומודרניות, פסיכולוגיה חברתית, סוציולוגיה של רגשות, ארגוני עבודה, סוציולוגיה של הרפואה, ריבוד ואי-שוויון, סוציולוגיה של החינוך, סוציולוגיה פוליטית, דת, מגדר, אתניות, אינטרנט ורשתות חברתיות, תרבות מלידה ועד מוות, תיאטרון ופרפורמנס.

אפשרויות תעסוקה:

הידע וכלי המחקר בהם מחזיקים בוגרי סוציולוגיה ואנתרופולוגיה חיוניים לכל אלה המבקשים לקחת חלק בעיצוב המציאות, בין אם מעמדת המנהל במגזר הפרטי והציבורי, מעמדת היועץ לארגונים וקהילות, מעמדת היזם החברתי המבקש להוביל שינוי, ובין אם מעמדת איש התקשורת המבקש להעלות סוגיות חברתיות לסדר היום. הכלים הסוציולוגיים והאנתרופולוגיים רלוונטיים גם למדריכים, מאמנים ומטפלים, המכירים בתפקידם של תהליכים חברתיים בעיצוב זהות, רגש ויחסים בין-אישיים, ומעוניינים לפתח את השכלתם בכיוון זה.

בוגרי התואר במחלקה משתלבים בשוק העבודה במגוון רחב של תפקידים- התואר הראשון מפתח מודעות ורגישות חברתית הדרושות לתעסוקה בארגונים, מלכ"רים ועמותות חברתיות, מעניק בסיס למקצועות בסקטור הפרטי והציבורי בתחומי רווחה, כוח אדם ומקנה ידע במחקר חברתי, הנדרש, למשל, במכוני מחקר או במשרדי פרסום.

תנאי הקבלה לתואר הראשון

1. עודת בגרות
  2. מבחן כניסה פסיכומטרי. מועמדים בעלי ממוצע בגרות 9.8 ומעלה פטורים מבחינת הפסיכומטרי.
  3. ידיעה טובה באנגלית עד כדי קריאה חופשית בספרות מקצועית (ראו סעיף 9 בהמשך העמוד תחת הכותרת "לתשומת לב התלמידים במקצוע דו ראשי מובנה ולא מובנה")

רשימה מפורטת של הקורסים ניתן לראות בקישור הבא