ידיעון לתואר שני ותואר שלישי

המחלקה לסוציולוגיה ולאנתרופולוגיה

 

 ידיעון לתלמידי התואר השני והשלישי

שנת הלימודים תשע"ד

 

כתובת דוא"ל: socdept@mail.biu.ac.il

כתובת אתר המחלקה: http://sociology.biu.ac.il

 

תאריך עדכון: מרץ, 2013
המחלקה לסוציולוגיה ולאנתרופולוגיה

 

ראש המחלקה: פרופ' אפרים תבורי

סגנית ראש המחלקה: ד"ר גלית אילון

הסגן המנהלי: גב' כוכי חבצלת

 

הוועדה לתואר שני וראשי המגמות

יו"ר הוועדה לתואר שני: ד"ר גלית אילון

סוציולוגיה ארגונית: ד"ר דני קפלן

פסיכולוגיה חברתית: פרופ' אורלי בנימין

חברה ותרבות: ד"ר ניסים ליאון

ייעוץ ארגוני: ד"ר ברוך שמעוני

 

 

הוועדה לתואר שלישי

יו"ר: פרופ' לריסה רמניק

פרופ' אילנה סילבר

ד"ר דוד רייר

 

 

המחלקה לסוציולוגיה ולאנתרופולוגיה

נמצאת בקומה הרביעית בבניין מקסיקו (בניין 213)

טלפון: 03-5318378

פקס:   03-7384037

 

תוכן העניינים

 

 

לימודי התואר השני                                             4

 

   1. לימודים במגמות                                           5

   1.א. קורסי חובה לכל המגמות                           5

   1.ב. תיאור המגמות                                          5

   1.ג. תנאי קבלה ודרישות מוקדמות                     7

   1.ד. דרישות כלליות בתכנית הלימודים

          לתואר שני                                                8

   1.ה. מידע נוסף על תכנית הלימודים                   10

 

   2. לימודים בתכנית ההתמחות בייעוץ ארגוני       11

   2.א. תיאור כללי                                               11

   2.ב. תנאי קבלה ודרישות מוקדמות                    11

   2.ג. תכנית הלימודים                                        12

   2.ד. דרישות כלליות של התכנית                        12

 

  

לימודי התואר השלישי                                        13  

 

נספח: רשימת המנחים ותחומי ההתמחות               15 

 

 

לימודי התואר השני (מ.א.)

 

מטרות הלימודים לתואר השני הן להעמיק את ידיעותיהם של התלמידים והבנתם בתחומים השונים של הסוציולוגיה והאנתרופולוגיה, לקדם את התפתחותם התיאורטית והמתודולוגית, ולכוון אותם למגמות לימוד ותחומי התמחות על פי כישוריהם ונטיותיהם. בתחום ההתמחות יכולים התלמידים להכשיר את עצמם הן כחוקרים והן כאנשי מקצוע בתחומים השונים של הדיסציפלינה כגון סוציולוגיה ארגונית, פסיכולוגיה חברתית, סוציולוגיה של הבריאות, חברה ותרבות ואנתרופולוגיה חברתית. במסגרת הלימודים לקראת התואר השני, באים התלמידים במגע אישי והדוק עם מרצי המחלקה ונחשפים לתחומי התמחותם ומחקריהם באופן המכין ומכוון אותם למחקר וכתיבה של עבודות הגמר שלהם.                

 

המחלקה מציעה שני מסלולי לימוד:

 

מסלול א' - תואר שני עם תזה. מסלול זה מיועד לאלה המעוניינים להתמחות בתחום ספציפי ולקבל הכשרה כחוקרים. הנרשמים למסלול זה מתמחים במגמה, ושם המגמה נרשם בתעודת הסיום שלהם. תלמידים המבקשים להמשיך את לימודיהם לקראת התואר השלישי חייבים לסיים את לימודיהם במסלול א'.  מכסת שעות הלימודים במסלול א' היא 16 ש"ש, מתוכן 6 ש"ש בקורסי חובה בתיאוריה ובמתודולוגיה, ולפחות שני סמינרים.

 

מסלול ב' - תואר שני ללא תזה. מסלול זה מיועד לתלמידים המעוניינים בלימודים עיוניים ללא דגש מחקרי. מכסת השעות למסלול זה היא 20 ש"ש, מתוכן 6 ש"ש בקורסי חובה בתיאוריה ומתודולוגיה, ולפחות שלושה סמינריונים.

 

 

המחלקה מציעה התמחויות שונות המאורגנות ב-3 מגמות:

 

  1. המגמה לפסיכולוגיה חברתית (מסלול א' או ב')

 

  1. המגמה לסוציולוגיה ארגונית (מסלול א' או ב')

 

  1. מגמת חברה ותרבות (מסלול א' או ב')

 

מידע לגבי מגמות אלה מופיע בסעיף מספר 1 להלן. מידע נוסף לגבי המגמות וההתמחויות המוצעות במסגרתן מצוי באתר המחלקה באינטרנט.

 

 

כמו כן, המחלקה מציעה את תכנית ההתמחות הבאה:

 

  1. תכנית התמחות בייעוץ ארגוני (מסלול ב')

 

מידע לגבי תכנית זו מופיע בסעיף מספר 2 להלן. מידע נוסף לגבי התכנית וההתמחות המוצעת במסגרתה מצוי באתר המחלקה באינטרנט.

 

 

1. לימודים במגמות

קורסי התואר השני במגמות מרוכזים בימים ג' ו- ד'. הקורסים משובצים בשעות שונות, אך אין קורס שמתחיל לפני השעה 8:00 בבוקר ואין קורס שמסתיים לאחר השעה- 20:00 בערב. על הסטודנטים להיערך בהתאם.

 

 

1.א. קורסי חובה לכל המגמות

 

שנה א'

 

סוגיות נבחרות בתיאוריות סוציולוגיות*

2  ש"ש

סטטיסטיקה רב משתנית (כולל תרגיל)

1.5 ש"ש

שיטות מחקר איכותניות (כולל תרגיל)

1.5 ש"ש

 

 

שנה ב'

 

שיטות מחקר כמותיות מתקדמות

1 ש"ש

או:         שיטות מחקר איכותניות מתקדמות 

סה"כ 

6  ש"ש

 

 

 

 

1.ב. תיאור המגמות

 

המגמה לסוציולוגיה ארגונית

 

המגמה לסוציולוגיה ארגונית מתמקדת בתחומי ידע הקשורים לחקר ארגונים, עבודה ועיסוקים. הלימודים במגמה הם בעלי דגש מחקרי, והם מקנים היכרות עם תיאוריות ארגוניות ומחקרים מתקדמים במגוון רחב של נושאים כמו גלובליזציה ארגונית, תרבות ארגונית, מנהיגות בארגונים, מגדר ואי שוויון תעסוקתי, יחסי ארגונים-סביבה, זהויות ועבודה ועוד. כמו-כן, הלימודים במגמה כוללים קורסים בעלי אוריינטציה פרקטית המיועדים להקנות מיומנויות וכלים מעשיים הנוגעים לאבחון ושינוי ארגוני, ניהול משאבי אנוש ופיתוח ארגונים בהקשרים משתנים וגלובליים. רבים מבוגרי המגמה השתלבו במשרות בכירות בתפקידים של ייעוץ ארגוני, ניהול משאבי אנוש ומחקר יישומי ואקדמי.

 

הלימודים במגמה הם במסלול עם תזה. עם זאת, סטודנטים שלא יצליחו לעמוד בדרישת כתיבת התזה, יוכלו לסיים את לימודיהם במגמה במסלול ללא תזה, בתנאי שירחיבו את היקף לימודיהם מ-16 ש"ש ל-20 ש"ש (כולל שלושה סמינרים), ויעמדו בהצלחה במבחן סיום אינטגרטיבי בתום השנה האחרונה ללימודיהם. במקרה כזה, יצוין במפורש על-גבי תעודת המוסמך כי הסטודנט/ית סיימ/ה את לימודיו/ה במגמה לסוציולוגיה ארגונית ללא תזה.

 

המגמה לפסיכולוגיה חברתית

 

מטרת הלימודים במגמה לפסיכולוגיה חברתית היא הרחבת הידע העיוני של תלמידי המגמה והקנית יכולת מחקרית בתחומי הפסיכולוגיה החברתית. המגמה מדגישה את המחקר והחשיבה הבסיסיים בתחום, ומציעה לתלמידיה מעורבות עיונית ומחקרית בתחומים אלה. תחומי ההתעניינות של אנשי סגל המגמה מתפרשים על נושאים שונים בתחומי הפסיכולוגיה החברתית: זהות אישית וחברתית, יחסים בין-אישיים, תיאוריות ייחוס, עמדות ושכנוע, קוגניציה חברתית, התנהגות תוקפנית והתנהגות פרו-חברתית, תהליכים קבוצתיים ויחסים בין קבוצות.

 

הלימודים במגמה הם במסלול עם תזה. סטודנטים שלא יצליחו לעמוד בדרישת כתיבת התזה, יוכלו לסיים את לימודיהם במגמה במסלול ללא תזה, בתנאי שירחיבו את היקף לימודיהם מ-16 ש"ש ל-20 ש"ש (כולל שלושה סמינרים), ויעמדו בהצלחה במבחן סיום אינטגרטיבי בתום השנה האחרונה ללימודיהם. במקרה כזה, יצוין במפורש על-גבי תעודת המוסמך כי הסטודנט/ית סיימ/ה את לימודיו/ה במגמה לפסיכולוגיה חברתית ללא תזה.

 

מגמת חברה ותרבות

 

סוציולוגיה ואנתרופולוגיה הם תחומי חשיבה עיוניים אשר מבחינים עצמם מהגות מדעי הרוח במחויבותם לביסוס טענותיהם התיאורטיות בממצאים אמפיריים, הנאספים באמצעות מתודולוגיות כמותיות ואיכותניות שונות, כגון סקרים ואתנוגרפיה. מסורות החשיבה התיאורטיות אשר התבססו במיוחד במהלך המאה העשרים פותחות פתח לעיסוק מחקרי, פרשני ויישומי בטווח רחב של שדות תרבותיים וחברתיים. מטרת הלימודים במגמה היא לספק לתלמידים את יסודות הידע הסוציולוגי והאנתרופולוגי תוך היכרות עם שיטות המחקר השונות, ולתת להם את הכלים לבחון ולהבין באופן ביקורתי תופעות חברתיות ותרבותיות מן העבר וההווה. המגמה מאפשרת לימודים מחקריים במסלול עם תזה במסגרת ההתמחויות המוצעות, או לחילופין לימודים עיוניים במסלול ללא תזה (ללא התמחות).

 

התמחויות במסלול עם תזה במסגרת המגמה:

 

א. אנתרופולוגיה: תחומי ההתמחות מגוונים וכוללים נושאים כגון אנתרופולוגיה של הדת, אנתרופולוגיה רפואית (תרבות, בריאות ופסיכיאטריה), אנתרופולוגיה של זקנה והזדקנות, שינוי תרבותי, אתנוגרפיה של החברה הישראלית, תרבות ורגשות. ההתמחות מיועדת לתלמידים בעלי רקע באנתרופולוגיה חברתית או תרבותית המעוניינים לערוך מחקר אתנוגרפי.

 

ב. חברה ותרבות: התמחות זו מיועדת לסטודנטים המעוניינים בחקר חברות אנושיות בכלל, והחברה הישראלית בפרט. הנושאים הנלמדים במגמה כוללים, לדוגמה, מוסדות החברה האזרחית, אי-שוויון וריבוד חברתי, דפוסי שליטה וקונפליקט, זהויות קולקטיביות וזיכרון קולקטיבי, מגדר, אתניות, דת, משפחה וקהילה, ותנועות חברתיות ומחאה. ההתמחות מציעה רקע תיאורטי ואמפירי למעוניינים בניתוח, חשיבה ביקורתית, והתמודדות עם הבעיות החברתיות הבוערות של זמננו.

 

ג. סוציולוגיה של הבריאות: מטרת ההתמחות הינה להכשיר סוציולוגים שיעסקו במחקר בסיסי, יישומי והערכתי בתחומים החשובים לבריאות הציבור, כולל תהליכים פסיכו-התנהגותיים וחברתיים, בריאות ותחלואה. כמו כן מכשירה ההתמחות סוציולוגים שיעסקו בתכנון ושיפור תכנית התערבות לרפואה מונעת, וכן בעיצוב מדיניות בתחומים הרלוונטיים לבריאות ולתחלואה.

 

תלמידים המעוניינים לסיים את לימודי המוסמך באחד משלושת תחומי ההתמחות שלעיל, ישתתפו בסמינר בתחום זה ויכתבו את עבודת התזה במסגרת ההתמחות. לא ניתן להגיע להתמחות במסלול ללא תזה.           

 

המגמה בייעוץ ארגוני (מסלול ב'): מידע לגבי תכנית זו מופיע בסעיף מספר 2 (עמוד 11)
1.ג. תנאי קבלה ודרישות מוקדמות

 

א.    המחלקה מוכנה לשקול מועמדות של מסיימי תואר ראשון בעלי ציון ממוצע של 85 לפחות. מספר המקומות במחלקה מוגבל, והקבלה היא על בסיס תחרותי. השגת ציון המינימום אינה מבטיחה קבלה. ניתנת עדיפות לבוגרי תואר ראשון בסוציולוגיה ואנתרופולוגיה. מועמדים חסרי רקע במדעי החברה מתקבלים רק במקרים נדירים, וקבלתם מותנית בחובות השלמה.

 

       הוועדה המחלקתית לתארים מתקדמים שומרת לעצמה את שיקול הדעת לבחור את המועמדים בעלי הסיכויים הטובים ביותר להצליח בלימודים ולהמליץ על קבלתם לוועדה לתואר שני האוניברסיטאית. על מנת להבטיח החלטה שקולה, רשאית הוועדה להחליט לטפל בבקשה רק לאחר שזו תכלול את כל הנתונים והמסמכים הדרושים, כמפורט להלן. כמו כן, הוועדה רשאית לבקש ממועמדים למסור עבודות סמינריוניות לעיונה, וכן לזמן מועמדים לראיון אישי.

ב.     בעת ההרשמה יש להגיש לוועדה לתואר שני את גיליון הציונים של התואר הראשון. אם בעת ההרשמה לא יהיו בידי המועמדים כל הציונים של התואר הראשון, יש לשלוח בהקדם האפשרי את הציונים שיתווספו, ישירות למזכירות הוועדה המחלקתית לתארים מתקדמים במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה.

ג.      בטופס ההרשמה יש לרשום את המגמה המבוקשת. יש אפשרות לציין מגמות נוספות במחלקה בעדיפות שנייה ושלישית. הדיון העיקרי יהיה לגבי העדיפות הראשונה. המגמה בעדיפות שנייה תובא בחשבון כל זמן שיש מקום פנוי במגמה זו במועד העברת הבקשה ממגמת העדיפות הראשונה. מגמה בעדיפות שלישית תובא בחשבון בתנאי שיש מקום פנוי במגמה זו במועד העברת הבקשה ממגמת העדיפות השנייה.

ד.     בקשה להתקבל ללימודים צריכה לכלול שני מכתבי המלצה משני אנשי סגל אקדמי אשר לימדו את המועמד בתואר הראשון, רצוי במסגרת סמינרים. טפסים לבקשת המלצה אפשר לקבל במזכירות המחלקה וכן באתר המחלקה: http://sociology.biu.ac.il.

       טפסי ההמלצה יישלחו על ידי הממליצים ישירות למזכירות הוועדה המחלקתית לתארים מתקדמים במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה. אנו מבטיחים לממליצים לשמור על סודיות מלאה.

ה.    על המועמדים להשיב על שאלון לגבי ניסיונם ותחומי התעניינותם. שאלון זה נמצא במזכירות המחלקה וכן באתר המחלקה, ויש להחזירו ישירות למחלקה.

ו.     מועמדים שיתקבלו ללימודי תואר שני שנים אחדות לאחר סיום לימודיהם לתואר ראשון בסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, או תלמידים שלא למדו סוציולוגיה ואנתרופולוגיה כחוג ראשי בתואר הראשון, יחויבו בקורסי השלמה מהתואר הראשון (בנוסף לדרישות הרגילות לתואר שני) בהתאם להחלטת הוועדה המחלקתית לתארים מתקדמים והוועדה לתואר שני האוניברסיטאית. הוועדה המחלקתית לתארים מתקדמים תקבע תכנית השלמות מפורטת לכל מועמד/ת.

       לימודי ההשלמה אינם מקנים נקודות זכות לתואר השני. יש לשים לב, כי קורסי ההשלמה מהתואר הראשון אינם מתקיימים בהכרח בימים שלישי ורביעי, שהם ימי הלימוד של קורסי התואר השני. בכל קורסי ההשלמה יש להיבחן במועד א',  ויש לסיימם בשנה הראשונה בציון ממוצע של 80 לפחות. סטודנטים המבקשים פטור מלימודי השלמה בגין קורסים שלמדו בעבר, מתבקשים למסור למחלקה את תיאור הקורסים שלמדו, כולל רשימה ביבליוגרפית, לפני תחילת שנת הלימודים.

       סטודנטים החייבים בהשלמות בקורס  "תיאוריות סוציולוגיות" מתואר ראשון, ידחו לשנה ב' את הקורס "תיאוריות סוציולוגיות" מהתואר השני.

       סטודנטים שלא נדרשו להשלמה בסטטיסטיקה, אולם נכשלו במבחן הכניסה שייערך בשעור הראשון של הקורס "סטטיסטיקה רב-משתנית", יידרשו להשלים את הקורס "סטטיסטיקה הסקתית" מהתואר הראשון, וידחו את הקורס "סטטיסטיקה רב-משתנית" של התואר השני לשנה ב'. 

 

1.ד. דרישות כלליות בתכנית הלימודים לתואר שני

 

א. ימי הלימוד ומערכת השעות. קורסי התואר השני מרוכזים בעיקר בימים ג' ו- ד'. הקורסים משובצים בשעות שונות, אך אין קורס שמתחיל לפני השעה 8:00 בבוקר ואין קורס שמסתיים לאחר השעה- 20:00 בערב. על הסטודנטים להיערך בהתאם.

 

ב. משך הלימודים ורציפותם. משך הלימודים במסלול א' (עם תזה) ובמסלול ב' (ללא תזה) הינו שנתיים. ביה"ס ללימודים מתקדמים מאפשר במקרים מוצדקים הארכה לשנת לימודים שלישית לתלמידים במסלול המחקרי, אם יש להם הצעת מחקר מאושרת. תלמידים שחוייבו ולמדו קורסי השלמה בהיקף העולה על 6 ש"ש, יהיו זכאים לשנת לימודים נוספת מעבר לשנתיים.

יש ללמוד ברציפות עד לסיום התואר. הפסקת לימודים תאושר במקרים חריגים בלבד לפרק זמן קצוב ומצומצם, ובתנאי שתוגש בקשה רשמית מראש. תלמידים שאינם לומדים ו/או אינם רשומים ללימודים ו/או יצאו לחופשה מכל סוג שהוא, בלי לקבל על כך אישור מראש, יחשבו כתלמידים שוויתרו על מקומם במחלקה. סעיף זה הוא בבחינת הודעה מראש לתלמידים אלה ולא תינתן להם הודעה נוספת על הפסקת לימודים.

 

ג. על כל תלמיד/ה להירשם למינימום של 8 ש"ש כל שנה עד לסיום שמיעת החובות, ולהשתתף בקורס אנגלית בשנה א' (אם לא קיבל/ה פטור).

 

ד. תנאי המעבר משנה לשנה הוא ציון ממוצע של 83 לפחות בקורסים שהתלמידים השתתפו בהם בשנה א'. תלמידים שממוצע ציוניהם הוא פחות מ-83, לא יוכלו להמשיך את לימודיהם במחלקה.

 

ה. תלמידים במסלול עם תזה (מסלול א') צריכים להגיש הצעת תזה עד סוף סמסטר א' של השנה השנייה, ולסיים את לימודיהם תוך שלוש שנים מיום קבלתם ללימודים.

 

ו. אפשרות המעבר בין המסלולים (מ-א' ל- ב' או להפך) קיימת, אך אינה אוטומטית. תלמידים המעוניינים לעבור מסלול צריכים להגיש בקשה מתאימה במזכירות המחלקה בסוף השנה הראשונה ללימודים. אישור המעבר נתון להחלטה של הוועדה המחלקתית לתארים מתקדמים והוועדה לתואר שני האוניברסיטאית.

 

ז. המעבר ממגמה למגמה הוא נדיר מאוד ומאושר רק במקרים חריגים שבהן קיימת הצדקה אקדמית ברורה למעבר. כמו כן, הוא אפשרי רק במהלך שנת הלימודים הראשונה. סטודנטים המעוניינים לעבור מגמה יגישו טופס בקשה, אותו ניתן לקבל במזכירות המחלקה. בקשות המעבר יתחרו על מקום עם בקשות הקבלה של מועמדים חדשים למגמה. סטודנטים שיתקבלו למגמה חדשה בתום שנת לימודיהם הראשונה ייחשבו כסטודנטים שנה ב' מבחינת האוניברסיטה, ויחולו עליהם כל החובות של סטודנטים שנה ב'. סטודנטים העוברים למגמה חדשה חייבים למלא את כל הדרישות של המגמה ושל המחלקה, גם אם פירוש הדבר לימוד שעות רבות יותר ממכסת השעות הרגילה הנדרשת לתואר. 

 

ח. קורסים מתואר ראשון. במקרים חריגים התלמידים יוכלו להשתתף גם בקורסים הניתנים במסגרת לימודי התואר הראשון שאושרו לתלמידי מ.א., באישור היועץ בזמן הרישום. אישור היועץ מותנה באישור בכתב ממרצה הקורס. על התלמידים מוטלת אחריות להודיע למרצה בתחילת הסמסטר על היותם תלמידי מ.א., ולבקש מהמרצה שתוטל עליהם דרישה מיוחדת כתלמידי תואר שני, בנוסף לדרישות הרגילות של הקורס או הסמינר.

לאחר סיום הקורס, על התלמידים לבקש ממרצה הקורס להעביר אישית למזכירת הוועדה לתארים מתקדמים (לא באמצעות התלמיד/ה) אישור בכתב כי התלמידים עמדו בדרישות המיוחדות לתואר שני. הקורסים מהתואר הראשון יוכרו כלימודי תואר שני רק לאחר שאישור זה יימצא בתיק התלמיד.

 

ט. עבודת התזה. תלמידים במסלול א' חייבים לכתוב עבודת גמר (תזה). עבודת הגמר מבוססת על מחקר עצמאי הנערך על-ידי התלמיד/ה בהנחיית אחד מחברי הסגל במחלקה. איתור מנחה הוא באחריותם של התלמידים. במסגרת העבודה על התזה, על התלמידים להכין הצעת מחקר שתיבדק על-ידי שופט מתוך המחלקה ותימסר לאישורה של הוועדה לתואר שני האוניברסיטאית.

את הצעת מחקר יש להגיש עד סוף שנה"ל הראשונה, ולא יאוחר מסוף סמסטר א' של שנה"ל השנייה.

 

המחלקה רשאית להעביר תלמידים שאינם מגישים הצעת מחקר בזמן, או שהצעת המחקר שלהם לא אושרה, למסלול ללא תזה.

 

מידע נוסף לגבי הגשת הצעה לתזה והגשת התזה, מפורסם בחוברת "הנחיות להכנה, להגשה ולכתיבת הצעות תזה ותזה". ניתן לקבל את החוברת במזכירות המחלקה ובאתר המחלקה. הצעות מחקר ועבודות גמר שאינן עומדות בכללים המוסברים בחוברת אינן זוכות לאישור המחלקה.   

 

תלמידים שלא הגישו הצעת תזה עד סוף שנת לימודיהם הראשונה וממוצע ציוניהם הוא מעל 83, רשאים להגיש בקשת מעבר למסלול ללא תזה. בקשות מעבר למסלול ללא תזה יעשו בסוף השנה הראשונה ללימודיהם.

 

י. בחינות גמר. במסלול עם תזה: לאחר מסירת עבודת הגמר יעמדו התלמידים במבחן בעל-פה. הבוחנים יהיו המנחה וקורא/ת עבודת הגמר. בחינת הגמר תתייחס לעבודת הגמר של התלמיד/ה ולהשלכותיה בתחום המחקר הסוציולוגי ו/או האנתרופולוגי. לאחר המבחן בעל-פה, ולאחר שעבודת הגמר זכתה לאישורה הסופי של הוועדה המחלקתית לתארים מתקדמים, יגישו התלמידים ששה עותקים מתוקנים וכרוכים שלה: עותק אחד למנחה, עותק אחד לראש המחלקה, וארבעה עותקים לספריה המרכזית של האוניברסיטה.

 

במסלול ללא תזה: תלמידים במסלול ללא תזה יעמדו בבחינת גמר לאחר השלמת כל חובות השמיעה לתואר שני. במהלך חודש יולי של שנה"ל שבה הושלמו כל חובות השמיעה יקבלו התלמידים את רשימת הקריאה לבחינת הגמר, וכחודש לאחר מכן יקבלו במזכירות את שאלון בחינה. עליהם להשלים את הבחינה תוך שבוע בדיוק ולהגישה כשעליה חותמת מזכירות המחלקה המאשרת את תאריך ההגשה. לא ניתן לקבל אישור להגשה מאוחרת.

 

יא. הסמינר המחלקתי. המחלקה עורכת סמינר עבור הסגל והתלמידים לתארים מתקדמים. הסמינר מתקיים מספר פעמים בכל סמסטר, בימי רביעי בין השעות 16:00-14:00. בסמינר מתארחים מרצים מהמחלקה ומחוץ למחלקה במגוון נושאים בסוציולוגיה ובאנתרופולוגיה, וכן מתקיימים בו אירועים נוספים כגון סדנאות אתיקה במחקר ופורומים לדיון בסוגיות סוציולוגיות ואנתרופולוגיות עדכניות. המחלקה מצפה מתלמידי התארים המתקדמים להשתתף בסמינר באופן פעיל, ורואה בו נדבך חשוב בבניית זהותם המקצועית של תלמידיה, בהתעדכנותם השוטפת בנעשה בתחום, ובפתוח הקשר שלהם עם קהילת הידע במדעי החברה.

אין להירשם לקורסים אוניברסיטאיים המתקיימים ביום ד' בשעות אלה.

 

יב. ידיעת שפות. על התלמידים לעבור מבחן מיון באנגלית. מועדי המבחן נקבעים ע"י המחלקה לאנגלית ומפורסמים בלוח המודעות במחלקה.  על התלמידים להיבחן במועד הראשון האפשרי בשנה הראשונה ללימודיהם. ניתן להיבחן לאחר קבלת ההודעה מהוועדה לתואר שני של האוניברסיטה על הקבלה ללימודים, עוד לפני תחילת הלימודים.

תלמידים שלא השיגו ציון פטור באנגלית, חייבים לעבור את הקורס באנגלית בשנת הלימודים הראשונה. המשך לימודיהם לתואר שני מותנה בסיום הדרישות באנגלית. דרישות אלה מתייחסות גם לתלמידים החייבים בלימודי השלמה.

 

יג. דרישות נוספות. הוועדה האוניברסיטאית לתואר שני רשאית לחייב את התלמידים בקורסים נוספים בהתאם לתקנון הוועדה (כגון לימודי יהדות). ככלל, ההוראות בחוברת זו באות להוסיף לתקנות הכלל אוניברסיטאיות ולא לגרוע מהן.

 

סטודנטים ותיקים המחדשים את הלימודים ילמדו לפי חובות השנה שבה הם התחילו את לימודיהם.

 

יד. תעודת הסיום. תעודת הסיום מוענקת על ידי האוניברסיטה בטקס רשמי שנערך מדי שנה בחודש יוני.  בתעודת הסיום יצוינו מגמת הלימודים והמסלול (עם או ללא תזה).

על מנת להיכלל בטקס ביוני, יש לסיים את כל החובות עד פברואר של אותה שנה. סטודנטים  שמסיימים את הלימודים יכולים לקבל אישור רשמי על כך במהלך השנה.

 

טו. מלגות. סטודנטים יכולים לפנות לוועדת מלגות ולבקש מלגת לימודים. הבקשות חייבות להגיע לוועדה בסמוך לפתיחת שנת הלימודים. יש לעקוב אחרי ההודעות שמתפרסמות על לוחות המודעות באוניברסיטה ובאינטרנט.

 

טז. הגוף המטפל בתלמידים מתקדמים באוניברסיטה הוא בית הספר ללימודים מתקדמים. בתוך גוף זה יש ועדה אוניברסיטאית לתואר שני (לתלמידי מ.א.) וועדה לתואר שלישי (לתלמידי דוקטורט). המועמדים חייבים להגיש את בקשותיהם לוועדות אלה בהתאם למידע שמתפרסם מדי שנה על ידי האוניברסיטה בחוברת "פרטי מידע".

הוועדות המחלקתיות לתארים מתקדמים הן ועדות פנימיות של המחלקה. הוועדות אחראיות על מהלך הלימודים של התלמידים, והן מעבירות את החלטותיהן לוועדה האוניברסיטאית הרלוונטית לאישורה. ועדות אלה מקבלות את ההחלטה על קבלת מועמדים ומועמדות  והן מעבירה את המלצותיה לאוניברסיטה,  המודיעה למועמד על ההחלטה.

הפניות לוועדה האוניברסיטאית לתואר שני נעשית באמצעות טופס הנמצא במזכירות המחלקה לתואר שני, או בוועדה האוניברסיטאית לתואר שני. טופס זה מיועד לבקשות לשינוי סטטוס, הארכת לימודים וכדומה. יש למלא את הטופס באופן מלא ולמסרו למזכירת הוועדה המחלקתית לתואר שני. בקשות הנוגעות לתזה או הצעות לתזה (כולל בקשות הארכות לימודים שקשורות לביצוע או אי ביצוע עבודות התזה) יועברו על-ידי המזכירה למנחה ולראש המחלקה לקבלת חוות דעת, לפני העברת הטופס לוועדה לתואר שני. תשובות נשלחות לסטודנטים על-ידי הוועדה לתואר שני של האוניברסיטה.

 

 

לברור שאלות ניתן לפנות למזכירות המחלקה לתארים מתקדמים

טלפון 03-5318378 או בפקס' 03-7384037.

E-mail: socio2@mail.biu.ac.il

אתר המחלקה: http://sociology.biu.ac.il


 

2. לימודים בתכנית ההתמחות בייעוץ ארגוני

 

2.א. תיאור כללי

 

מטרתה של התכנית להעניק לתלמידים תשתית תיאורטית ואינטלקטואלית לצד כלים יישומיים בייעוץ ארגוני ובמגוון רחב של תפקידים הקשורים בארגונים כמו ניהול, הדרכה, הנחיית קבוצות וניהול משאבי אנוש. תכנית הלימודים מעניקה לבוגריה הבנה מופשטת ותיאורטית, ויחד עם זאת מעשית, של שוק העבודה ושל ארגונים מורכבים ומשום כך את היכולת לייעץ למגוון רחב של ארגוני:  ארגוני היי-טק, ארגוני לוי-טק, ארגונים ציבוריים וארגונים הפועלים ללא כוונות רווח. התכנית משלבת קורסים תיאורטיים ברמה גבוהה בתחום לימודי הארגון לצד סדנאות וקורסים יישומיים בייעוץ ארגוני המועברים על-ידי אנשי מקצוע בעלי ניסיון רב-שנים ועם הצלחה מוכחת. הלימודים הם במסגרת תכנית חוץ-תקציבית עם תנאי שכ"ל מיוחדים באוניברסיטה.

 

 

2.ב. תנאי קבלה ודרישות מוקדמות

 

א.     המחלקה מוכנה לשקול מועמדות של מסיימי תואר ראשון בעלי ציון ממוצע של 80 לפחות. ניתנת עדיפות לבעלי ניסיון ייעוצי ו\או ניהולי ולבוגרי תואר ראשון במדעי החברה. מספר המקומות מוגבל, והקבלה היא על בסיס תחרותי. השגת ציון המינימום אינה מבטיחה קבלה.

      

       הוועדה המחלקתית לתארים מתקדמים שומרת לעצמה את שיקול הדעת לבחור את המועמדים בעלי הסיכויים הטובים ביותר להצליח בלימודים ולהמליץ על קבלתם לוועדה לתואר שני האוניברסיטאית. על מנת להבטיח החלטה שקולה,  הוועדה רשאית להחליט לטפל בבקשה רק לאחר שזו תכלול את כל הנתונים והמסמכים הדרושים, כמפורט להלן. הוועדה רשאית לבקש ממועמדים למסור עבודות סמינריוניות לעיונה, וכן לזמן מועמדים לראיון אישי.

ב.     בעת ההרשמה יש להגיש לוועדה לתואר שני את גיליון הציונים של התואר הראשון. אם בעת ההרשמה לא יהיו בידי המועמדים כל הציונים של התואר הראשון, יש לשלוח בהקדם האפשרי את הציונים שיתווספו, ישירות למזכירות התכנית לייעוץ ארגוני במחלקה לסוציולוגיה ולאנתרופולוגיה.

ג.      בטופס ההרשמה יש לציין את "התכנית לייעוץ ארגוני" בעדיפות ראשונה. יש אפשרות לציין בעדיפות שנייה ושלישית מגמות הנלמדות במחלקה. הדיון העיקרי יהיה לגבי העדיפות הראשונה. המגמה בעדיפות שנייה תובא בחשבון כל זמן שיש מקום פנוי במגמה זו במועד העברת הבקשה ממגמת העדיפות הראשונה. מגמה בעדיפות שלישית תובא בחשבון בתנאי שיש מקום פנוי במגמה זו במועד העברת הבקשה ממגמת העדיפות השנייה.

ד.     על המועמדים לצרף לערכת ההרשמה טופס קורות חיים מקצועי (Curriculum Vitae).

ה.     בקשה להתקבל ללימודים צריכה לכלול שני מכתבי המלצה, האחד מאיש סגל אקדמי אשר לימד את המועמד בתואר הראשון, רצוי במסגרת סמינר, והשני ממעסיק.

       המכתבים החתומים יישלחו על ידי הממליצים ישירות למזכירות התכנית לייעוץ ארגוני במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה. אנו מבטיחים לממליצים לשמור על סודיות מלאה.

ו.   על המועמדים להשיב על שאלון העוסק בבחירתם/ן להגיש מועמדות לתכנית. השאלון נמצא במזכירות התכנית וכן באתר המחלקה. יש לצרף את השאלון לערכת ההרשמה.

 

 


 

2.ג. תכנית הלימודים

 

הלימודים בתכנית לייעוץ ארגוני הם במסלול ב' (ללא תזה).

מכסת השעות לתואר-                                   19 ש"ש

 

לימודי חובה כלליים

סוגיות נבחרות בתיאוריות סוציולוגיות          2.0  ש"ש

סטטיסטיקה רב-משתנית + תרגיל                 1.5   ש"ש

שיטות מחקר איכותניות + תרגיל                  1.5   ש"ש

חברה ישראלית                                           1     ש"ש

סה"כ                                                          6     ש"ש

 

לימודי התמחות

מעבר ל-6 שעות לימודי החובה הכלליים, התלמידים ילמדו עוד 13 ש"ש של לימודי התמחות בייעוץ ארגוני, מתוכן קורסים בארגונים, סדנאות בייעוץ ארגוני ושני סמינרים. רשימת הקורסים המלאה מופיעה באתר המחלקה.

 

2.ד. דרישות כלליות של התכנית

 

א. לימודים מרוכזים. הלימודים בתכנית נמשכים שנה אחת, שלושה סמסטרים (חורף, אביב, קיץ). הלימודים מרוכזים בימים חמישי (בין השעות 14:00-21:30) ושישי (בין השעות 8:00-13:30) בלבד. מערכת הלימודים סגורה ומובנית, ואין לימודי בחירה. על הסטודנטים להיערך בהתאם. הנוכחות בכל השעורים והמפגשים היא חובה. יש להיערך לכחצי יום נוסף בשבוע, לצורך עבודת הפרקטיקום.

 

יש ללמוד ברציפות עד לסיום התואר. תלמידים שאינם לומדים ו/או אינם רשומים ללימודים ו/או יצאו לחופשה מכל סוג שהוא, בלי לקבל על כך אישור מראש, ייחשבו כתלמידים שוויתרו על מקומם בתכנית. סעיף זה הוא בבחינת הודעה מראש לתלמידים אלה, ולא תינתן להם הודעה נוספת על הפסקת לימודים.

 

ב. בחינת גמר. התלמידים בתכנית יעמדו בבחינת גמר לאחר השלמת כל חובות השמיעה לתואר שני. הבחינה היא בחינת בית. התלמידים יקבלו רשימת קריאה ושבועיים לאחר מכן את שאלון הבחינה. על התלמידים להשלים את הבחינה תוך שבוע בדיוק ולהגישה למזכירות התכנית. לא ניתן לקבל אישור להגשה מאוחרת.

 

ג. ידיעת שפות. על התלמידים להגיע לרמת פטור באנגלית. זכאות לפטור ניתנת על פי הקריטריונים של המחלקה ללימודי שפה זרה (פרטים בפרק המבוא). תלמידים שאינם זכאים לפטור נדרשים לגשת לבחינת רמה לפני תחילת שנת הלימודים. הבחינה תיערך על-ידי הנהלת התכנית ולא על-ידי המחלקה ללימודי שפה זרה. קורס האנגלית יתקיים בסמסטר ב' והוא משולב במערכת הלימודים.

 

ד. לימודי יהדות. על-פי הדרישות הכלליות לתואר שני (ראה בפרק המבוא בידיעון).

 

ה. דרישות נוספות. הוועדה האוניברסיטאית לתואר שני רשאית לחייב את התלמידים בקורסים נוספים בהתאם לתקנון הוועדה. ככלל, ההוראות בחוברת זו באות להוסיף לתקנות הכלל אוניברסיטאיות ולא לגרוע מהן.

 

 

לברור שאלות לגבי תכנית ההתמחות בייעוץ ארגוני ניתן לפנות למזכירות התכנית לייעוץ ארגוני

לטלפון 03-5318093 או בפקס' 03-7384037.

E-mail: org.consult@mail.biu.ac.il

אתר המחלקה: http://sociology.biu.ac.il

 


 

לימודי התואר השלישי  Ph.D.

 

מטרת הלימודים

 

מטרת תכנית הדוקטורט היא הקניית ידע מדעי וכלי עבודה בסוציולוגיה ו/או אנתרופולוגיה הנדרשים ליצירה עצמאית וביקורתית של ידע מדעי חדש.  

 

נושאי המחקר במחלקה

 

חברה ותרבות: מוסדות החברה האזרחית; אי-שיוויון וריבוד חברתי; דפוסי שליטה וקונפליקט; זהויות קולקטיביות; זיכרון קולקטיבי; מגדר; הגירה, שילוב המהגרים ויחסים אתניים; דת וקהילות דתיות; תנועות חברתיות ומחאה; רגשות וביצוע ;(performance) משפחה וקהילה; תרבות פופולארית.

 

סוציולוגיה ארגונית: תרבות ארגונית, גלובליזציה ארגונית וארגונים רב-לאומיים, אידיאולוגיות ניהוליות, תיאוריה ארגונית, יחסי כוח בארגונים, ארגונים והחברה האזרחית, ארגונים לשינוי חברתי, מגדר וארגונים, זהויות ארגוניות, סוציולוגיה של עבודה ועיסוקים, ניהול ומנהלים, ייעוץ ארגוני, סוציולוגיה של השוק הפיננסי.

 

פסיכולוגיה חברתית: כולל סוגיות חברתיות ברמת המיקרו כמו יחסים בין קבוצות, זוגיות, רגשות, אבהות, יחוס, סטריאוטיפים, זהות והתנהגות אלימה, ועוד.

 

סוציולוגיה של הבריאות: כולל בריאות נשים ופריון, בריאות מהגרים, מערכת הבריאות, קשרים בין מטפלים ומטופלים, התנהגויות סיכון, תחלואה כרונית ועוד.

 

אנתרופולוגיה: כל התחומים בהם התרבות משפיעה על הפרט והחברה, כולל: אנתרופולוגיה של הדת, אתנוגרפיה של קהילות קטנות והמצאת מסורת, אנתרופולוגיה של תקשורת, פרפורמאנס, אנתרופולוגיה רפואית, מעגל החיים והזדקנות.

 

תנאי הקבלה

 

תנאי הכרחי להגשת מועמדות למחלקה הוא הנכונות העקרונית של חבר סגל במחלקה (הרשאי להנחות תלמידים) להנחות את המועמד/ת. רשימת חברי הסגל ותחומי ההתעניינות שלהם מופיעה באתר המחלקה. נא לבדוק את האתר וליצור קשר עם המנחה הפוטנציאלי טרם הגשת מועמדות לאוניברסיטה.

 

מועמדים בעלי תואר שני בסוציולוגיה ואנתרופולוגיה שכתבו תזה, אשר ציון עבודת התזה שלהם לתואר שני הוא לפחות 86, ואשר מפגינים יכולת מיוחדת כתלמידים וכחוקרים, רשאים להגיש מועמדות ללימודי תואר שלישי.

 

במקרים מיוחדים ויוצאים מן הכלל תישקל המועמדות של תלמידים שהתואר השני ועבודת התזה שלהם אינם בתחום של סוציולוגיה ואנתרופולוגיה. במקרים אלה, התלמידים ידרשו ללמוד קורסי השלמות בשנת לימודיהם הראשונה כתלמידים שלא מן המניין (לפי תקנון האוניברסיטה).

 

במקרים מיוחדים ויוצאים מן הכלל תישקל המועמדות של סטודנטים שסיימו תואר שני בסוציולוגיה ואנתרופולוגיה  במסלול ללא תזה, וזאת בתנאי שהם הגיעו להישגים יוצאי דופן ובולטים בלימודיהם לתואר השני (כולל ממוצע ציונים מעל 92), וכן בתנאי שאחד מחברי הסגל במחלקה (הרשאי להנחות תלמידים) יסכים להנחות אותם הן לעבודה משלימה לעבודת התזה של התואר השני והן לעבודת הדוקטורט. תלמידים אלה יכתבו עבודהhttp://sociology.biu.ac.il/page/275 משלימה ויבחנו עליה (לפי תקנון האוניברסיטה). 

 

פרטים נוספים על תנאי הקבלה מופיעים באתר האינטרנט.

 

מסלול משולב

במסלול זה תלמידי מ.א. אשר הצטיינו בשנת לימודיהם השנייה ויצרו קשר עם מנחה המוכן להנחותם בעבודת הדוקטורט מגישים את מועמדותם לוועדה המחלקתית לתואר שלישי. את הבקשה ילוו גיליונות ציונים מהתואר הראשון ומשנת הלימודים הראשונה בתואר השני, וכן שני מכתבי המלצה, והצעה המפרטת את נושא המחקר וההצדקה לחשיבותו כסוגיה למחקר דוקטורט. על בסיס אלה, תשקול הוועדה לתואר שלישי במחלקה את הבקשה. החלטה חיובית תאפשר למועמד/ת להגיש הצעה לדוקטור בסוף שנת הלימודים השנייה ללימודי התואר השני ותפטור את התלמיד/ה מכתיבת תזה.

מידע נוסף על מסלול זה מופיע באתר האינטרנט.

 

 

דרישות הלימודים לתואר שלישי

א.  תלמידים לתואר שלישי יערכו תכנית לימודים בהיקף של 6 ש"ש לפחות, בהתייעצות עם הוועדה המחלקתית לתארים מתקדמים ועם המנחה.

 

ב.  התלמידים רשאים לקחת קורס אחד בקריאה מונחית. בסוף הקורס יידרש הדוקטורנט להגיש עבודה שתהווה סקירה וסיכום הספרות החדשה בתחום התמחותו. קורס הקריאה ייחשב כקורס בן שתי שעות סמסטריאליות.

 

ג.  במקרים מיוחדים של היעדר רקע מתאים בסוציולוגיה, תיקבע תכנית לימודים אינדיווידואלית לשם השלמה.

 

ד.  על התלמידים להגיש הצעת מחקר לאישור הוועדה המחלקתית לתארים מתקדמים, עד סוף שנת הלימודים הראשונה. לאחר אישורה על-ידי הוועדה הפקולטטיבית תועבר ההצעה לאישור הוועדה האוניברסיטאית לתואר שלישי.

 

ה.  על התלמידים לתואר שלישי להשתתף בשנה הראשונה ללימודיהם בסדנת תזה לתואר שלישי (סמינר לדוקטורנטים). הסדנה מתקיימת פעם בשבועיים וערכה ש"ש אחת.

 

ו.  על התלמידים לעבור מבחן מיון כדי להוכיח את שליטתם בשפה האנגלית. תלמידים שלא יעמדו במבחן המיון, יחויבו בקורס שניתן על ידי המחלקה לאנגלית.

 

ז.  על כל התלמידים לתואר שלישי להשתתף בסמינריון המחלקתי בימי רביעי (14:00-16:00). הסמינר הוא ללא נק"ז.

 

ח. יתר הדרישות כגון: תקופת הזמן המרבית להגשת הצעת המחקר והדוקטוראט, שפה זרה, ולימודי יהדות  הן בהתאם לתקנון הוועדה האוניברסיטאית לתואר שלישי.

 

לברור שאלות ניתן לפנות למזכירות המחלקה לתארים מתקדמים

טלפון 03-5318378     פקס 03-7384037

אתר המחלקה: http://sociology.biu.ac.il

 

 

נספח - רשימת המנחים ותחומי התמחותם

 

כל חבר/ת סגל מדרגת מרצה ומעלה רשאי/ת להדריך תלמידים בעבודת תזה לתואר שני. התלמידים יכולים לעסוק במחקריהם במגוון רחב של נושאים, כפי שניתן לראות מרשימת תחומי ההתמחות של אנשי הסגל. מומלץ לכל התלמידים להתייעץ עם כמה אנשי סגל לפני בחירת הנושא לעבודתם. שעות הקבלה של חברי הסגל מתפרסמת בלוח המודעות המחלקתי בראשית שנת הלימודים ובאתר המחלקה. 

 

להלן רשימת המנחים ותחומי התמחותם:

 

 המנחה                                     נושאי ההנחיה

 

ד"ר גלית אילון                       תרבות ארגונית, תיאוריה ארגונית, אספקטים

                                             ארגוניים של גלובליזציה, סוציולוגיה של עבודה

                                             ועיסוקים, השיח הניהולי, התרבות הפיננסית.

 

פרופ' אורלי  בנימין                 פסיכולוגיה חברתית של מגדר, זוגיות

                                             ורגשות ומשיכה בינאישית, התנהגות

                                             תוקפנית וזהות במחזור החיים.

 

ד"ר טובה גמליאל                   אנתרופולוגיה של הזקנה, פולקלור, peformance

                                             מגדר, תרבות ורגשות, אנתרופולוגיה של המוות.

 

פרופ' חיים חזן                       אנתרופולוגיה של זקנה. אנתרופולוגיה

                                             של עיר ושל חברה מורכבת.

 

ד"ר ניסים ליאון                     אנתרופולוגיה וסוציולוגיה של הדת - פונדמנטליזם

                                             דתי וחילוני, תנועות דתיות, פוליטיקה דתית.

                                             אנתרופולוגיה וסוציולוגיה של היהדות  - חרדיות

                                             אשכנזית, חרדיות מזרחית ותנועת ש"ס, ציונות

                                             דתית, התנועה הרפורמית.

פרופ' אילנה סילבר                 סוציולוגיה של הדת והתרבות, סוציולוגיה

                                             היסטורית השוואתית, תיאוריה סוציולוגית,

                                             סוציולוגיה של הנתינה והפילנתרופיה.

 

ד"ר שירה עופר                       משפחה וקהילה, תמיכה חברתית, ריבוד ואי שוויון,

                                             דמוגרפיה חברתית, סוציולוגיה עירונית,

                                             שיטות מחקר כמותיות.

 

פרופ' ניסן רובין                      סוציולוגיה היסטורית, סוציולוגיה של ההלכה,

(גימלאי)                                 שכול ואבל, טקסים ציבוריים ופרטיים, טכסי מעבר,

                                             משפחה.

 

ד"ר דוד רייר                          סוציולוגיה של  מדע וידע, פרסום ותקשורת

                                             ברפואה ומדע.

 

פרופ' לריסה רמניק                 סוציולוגיה של הבריאות: בריאות האישה,

                                              מיניות ופוריות, סוגיות בריאותיות בקרב העולים,  

                                              סוציולוגיה של הגירה ושילוב חברתי של מהגרים,

                                              יהודי בריה"מ בישרא

 

ד"ר דני קפלן                          סוציולוגיה ואנתרופולוגיה של רגשות, בפרט יחסי חברות

                                              וסולידריות; תקשורת ותרבות  פופולארית; ארגונים התנדבותיים;

                                             לאומיות והנצחה; גבריות

 

ד"ר ברוך שמעוני                    תרבות ארגונית, ניהול חוצה תרבות

                                             (Cross Cultural Management), גלובליזציה ותרבות,

                                             מזרחיות, פילנתרופיה בישראל  

 

ד"ר אורנה ששון-לוי               תנועות חברתיות, תיאוריות פמיניסטיות, מגדר ומדינה,

                                             זהויות מגדריות, מגדר וצבא, אתניות בישראל, אשכנזיות.

 

פרופ' אפרים תבורי                 פסיכולוגיה חברתית, תקשורת המונים, קבוצות

                                             וזרמים דתיים, תפקידי מינים, חוק וחברה

                                             והגירה וקליטה.

 

 

רשימת התזות במחלקה לתואר שני

 

עבודות הדוקטורט